Det sker i området


Alternativer er afgørende, når det kommer til pesticider

Til Redaktionen JV  Aabenraa

13.juni 2025 skrev Theis Kylling Hommeltoft, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Aabenraa og medlem af Aabenraa Byråd et læserbrev her i bladet med overskriften:

 ”PFAS i landbruget er udtryk for kortsigtet profit – og det skal stoppe”

Vi kan konstatere at produkter indeholdende PFAS er under lup. Både i landbruget og i andre erhverv.

For virksomheder og landmænd vil en kommende beslutning fra Miljøstyrelsen om brug af en række pesticider kunne få stor betydning. Potentielt kan det blive en bombe under erhvervet, hvis man beslutter at fjerne produkterne uden at stille alternativer til rådighed.

Ingen landmand bruger pesticider for sjov og henholder sig altid til gældende lovgivning på området. Desuden bliver pesticider brugt i så lille et omfang som muligt, og altid med øje for miljøet, pengepungen og fødevaresikkerheden.

Uden pesticider ville verden mangle fødevarer. Så enkelt kan det siges. Hvert år beskytter pesticiderne mod skadedyr, ukrudt og plantesygdomme. Uden dem ville mange afgrøder blive spist af snegle og larver eller ramt af skimmel eller andre sygdomme. Derfor er pesticiderne et nødvendigt redskab i kampen for at sikre fødevarer til forbrugerne.

Den gode nyhed er, at vi bruger pesticider i et lille omfang i Danmark, og at midlerne er lang mere skånsomme end tidligere. Vi skal videre ad den vej. Endemålet er, at vi en dag helt kan stoppe med at bruge pesticider, fordi vi gennem forædling af afgrøderne eller med biopesticider har gjort dem modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr. Men der er vi ikke endnu, for genetisk arbejde og godkendelse af nye midler og tilgange tager tid.
Men EU er et tungt system, og derfor er det altafgørende, at myndighederne ikke efterlader fødevareproducenter og virksomheder uden brugbare midler til at bekæmpe sygdomme og skadedyr.

Jens Wistoft
Aabenraavej 22A
6340 Kruså

Byrådsmedlem i Aabenraa (V)
Regionsrådsmedlem Region Syddanmark
Mail: jens@mulsmark.dk
Mobil: +45 20133699

PS: Kunde hos Spiras




Jens er klar til at føre Aabenraa
Kommune videre på skoleområdet

Aabenraa Kommunes nye skolechef hedder pr. 15. februar 2025 Jens Grevsen Boddum. Han kommer til stillingen fra et job som skoleleder på Fjordskolen i Aabenraa Kommune, og han har derfor indgående kendskab til skoleområdet i kommunen.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at begynde som skolechef i Aabenraa Kommune, som jeg heldigvis allerede kender rigtig godt. Skoleområdet er lige nu et særdeles spændende område, hvor der som altid er gang i en udvikling, og der ligger spændende opgaver forude både lokalt og nationalt.

Ordene kommer fra Jens Grevsen Boddum, der fra 15. februar er ny skolechef i Aabenraa Kommune. Siden 2019 har han været skoleleder på Fjordskolen, og før det på Bylderup Skole.

- Vi har et enormt spændende skolevæsen i Aabenraa Kommune, som jeg ser frem til at dykke endnu længere ned i. Mine styrker som leder ligger i at få ting og politikker implementeret. Det har jeg erfaring med blandt andet fra flytningen af Fjordskolen, så derfor glæder jeg mig også til at se på de nye reformer og få ændringerne til at leve. Jeg er en pragmatiker, der får tingene til at ske, siger Jens Grevsen Boddum, der selv skal være med til at ansætte sin afløser på Fjordskolen:

- Hvis man tæller min efterfølger på Fjordskolen med, så vil vi have fem nye skoleledere, som begynder inden for kort tid af hinanden. Det er spændende at være chef for en gruppe skoleledere, som både tæller erfarne og rutinerede ledere, men altså også helt nye ledere i Aabenraa Kommune, lyder det fra Aabenraa Kommunes nye skolechef.

Et enigt ansættelsesudvalg har peget på Jens Grevsen Boddum, og derfor bliver hans tiltræden også set frem til med glæde.

- Jeg ser frem til at begynde samarbejdet med Jens, og jeg er sikker på, at han har de helt rigtige kompetencer til at føre skoleområdet i Aabenraa Kommune videre. Han kender allerede flere af skolelederne, og han har solid erfaring fra både almen- og specialområdet på skoler i Aabenraa Kommune, siger Chriss Mailandt-Poulsen, der er direktør for Børn og Kultur i Aabenraa Kommune og fortsætter:

- Der forelægger et vigtigt arbejde med udvikling af gode børne- og ungefællesskaber i Aabenraa Kommune, lige som arbejdet med Folkeskolens kvalitetsprogram ligger først for, siger han.




Alle parter VIL den nye sundhedsreform




Tidligere Bov Kommunes høje niveau af ældrepleje og sundhedstjenester samt støtte til ældre borgere og deres pårørende.

  1. Ældrepleje og plejehjem
    Bov Kommune har dedikeret sig til at sikre et højt niveau af ældrepleje med flere plejehjem og ældreboliger tilgængelige for ældre borgere. Disse faciliteter tilbyder både langsigtet pleje og kortvarige ophold og er designet til at imødekomme de forskellige behov hos de ældre i lokalsamfundet.

  2. Sundhedscentre og klinikker
    Kommunen har etableret sundhedscentre og klinikker, der tilbyder et bredt udvalg af sundhedsydelser til borgerne. Dette inkluderer lægekonsultationer, sygepleje, fysioterapi, psykologhjælp og andre former for medicinsk behandling og rehabilitering.

  3. Forebyggelse og sundhedsfremme
    Bov Kommune prioriterer også forebyggelse og sundhedsfremme for at sikre, at borgerne kan leve sunde og aktive liv. Dette inkluderer sundhedsfremmende programmer, sundhedskampagner og oplysningsaktiviteter, der sigter mod at fremme en sund livsstil og forebygge sygdomme og lidelser.

  4. Aktiviteter for ældre
    Kommunen tilbyder et bredt udvalg af aktiviteter og arrangementer specielt rettet mod ældre borgere. Dette kan omfatte sociale sammenkomster, kulturelle arrangementer, motionsaktiviteter og hobbygrupper, der giver mulighed for socialt samvær og fællesskab blandt ældre i lokalområdet.

  5. Pårørendestøtte
    Bov Kommune tilbyder også støtte og ressourcer til pårørende til ældre borgere, herunder rådgivning, vejledning og praktisk hjælp. Dette hjælper med at lette byrden for pårørende og sikre, at de ældre får den nødvendige støtte og omsorg.


Padborg Transportcenter


Det store transport- og logistikområde Padborg Transportcenter har gennemgået en kæmpe udvikling fra etableringen i 2015 og til her i 2024. Og det stopper ikke her.

Transport og logistik er ét af Aabenraa Kommunes 4 erhvervsben og beskæftiger dagligt mere end 4500 arbejdspladser inkl. de øvrige service erhverv i hele Padborg Erhvervsområde.

Med placeringen ved grænsen fungerer Padborg Transportcenter som Danmarks port til Europa. Mere end 32 mio. tons gods passerer årligt den sønderjyske grænse med lastbil eller tog, hvilket svarer til lige under halvdelen af den samlede godstransport over Danmarks grænser. Det gør uden sammenligning Padborg til et absolut centrum for Danmarks internationale samhandel.

Aabenraa Havn er samarbejdspartner til Padborg Transportcenter.
https://www.aabenraahavn.dk/sammenhaengskraft/


Porten til Europa


Infrastruktur
Adgang til veje, jernbaner, havne og lufthavne er et af de væsentligste konkurrenceparametre for danske virksomheder. Det har vi i Sønderjylland. Samtidig betyder de nord-sydgående veje og jernbaneforbindelser, at Sønderjylland er Danmarks vigtigste port til Europa og dermed ud til de globale markeder.

Fælles sønderjyske ønsker 
I juni 2020 blev den seneste fælles sønderjyske vision for “Porten til Europa” offentliggjort. Det er et bærende sønderjysk indspil til de kommende års store infrastrukturinvesteringer i Danmark.

Infrastrukturgruppen
Arbejdet med infrastruktur i Udviklingsråd Sønderjylland har de senere år været forankret i Infrastrukturgruppen, der består af de fire sønderjyske borgmestre samt fire erhvervsrepræsentanter.

https://www.soenderjylland.dk/wp-content/uploads/2023/10/Porten-til-Europa-JUNI-2020-WEB.pdf